Омельченко вважає, що "Газпром" виставив рахунок "Нафтогазу" за недобір газу через роздратуванням Кремля щодо позиції Києва.
"Викликано, мабуть, роздратуванням Кремля щодо позиції України до Митного союзу, а також стосовно підписання угоди з компанією Shell про розробку нетрадиційного газу в Донецькій і Харківській областях", - сказав він.

Експерт вважає, що стратегічна мета Росії – змусити Україну вступити до Митного союзу.

"Думаю, що у Кремлі шукають всі максимально можливі важелі, які можуть якимось чином вплинути на позицію України і якимось чином прискорити її вступ до Митного союзу. Тому що це є стратегічною метою, а все інше - підпорядковано цьому", - зазначив Омельченко.

Він вважає, що все залежить від того, як поведе себе українська влада.

"Тобто, Україна стає більш вразливою від російського тиску. Тут ще додаються газові проблеми. Тому, думаю, що Кремль розраховує все ж таки дотиснути українську сторону. Чи вдасться йому? Це залежить вже від того, як себе проявить українська влада", - сказав Омельченко.

Нагадаємо, НАК "Нафтогаз України" заборгувала "Газпрому" рахунок на 7 мільярдів доларів через те, що минулого року спожила менше газу, ніж передбачав контракт.

На думку народного депутата Віктора Балоги, рахунок "Газпрому" за недобір газу - це агітація за Митний союз.

Російський екс-міністр Олексій Кудрін закликає Україну приєднатися до структур навколо РФ, бо вона буде в ЄС раніше за Україну.