Про це в інтерв’ю сайту "24" розповів керівник проекту pidmoga.info, голова робочої групи при Міністерстві соціальної політики щодо реформування галузі Олексій Краснощоков.

За його словами, всі комплектуючі, які закупаються для виготовлення протезів в Україні, вже мають сертифікат якості за стандартами Європейського Союзу.

"В Україні вони не визнаються, тому всіх протезистів, постачальників змушують проходити додаткову галузеву сертифікацію в одному ДП на всю Україну – у Центрі сертифікації. Платяться гроші за клінічні випробовування для отримання сертифікату одній компанії, що збільшує видатки з бюджету. Це все – незважаючи на те, що на виробах вже є сертифікати світового рівня", — сказав він.

Краснощоков також нагадав, що вже прийнятий закон України "Про технічні регламенти і оцінку відповідності", який вступає в силу з 1 липня, у частині технічних засобів реабілітації. Тоді вже не треба буде сертифікувати цю продукцію, вона автоматично визнається при наявності сертифікатів світового зразка.

"Але, знову ж таки, зараз Мінсоцполітики пише на Мінекономіки, що процедуру сертифікації потрібно залишити", — додав голова робочої групи.

Прямо можу сказати: це корупційна схема. У мене є лист від Державної регуляторної служби України, у якому говориться про те, що це є корупційна схема у зв’язку з цим Павла Розенка просять розібратися із цим питанням. Але відповіді на цей лист ніхто так і не отримав,
— наголосив він.

При цьому, за його словами, якщо брати по 300 тисяч за протез ноги для учасника АТО, то якби не було цієї сертифікації, можна було б додатково віпротезувати десь 20 учасників АТО.

"Сам сертифікат на кожну комплектуючу партію в середньому коштує десь 1,5 тисячі гривень. Плюс клінічні випробовування. Таких комплектуючих зараз на сайті Харківського інституту протезування – 1611. Тобто, йдеться про мільйони, які отримає це підприємство", — сказав експерт.

Більше читайте у повній версії інтерв’ю: Експерт: Держава ще жодного учасника АТО не відправила закордон на протезування