"Наприклад, в якомусь регіоні рейтинг Партії регіонів - 5%, людина яка хоче і домовився з владою, йому нерозумно йти від Партії регіонів, хоч він і від ПР. Він піде самовисуватися. Але чи піде ж від ПР хтось, і людям доведеться пояснювати, тим хто симпатизує партії влади, що ось цей справжній, а ось цей - ні. Точно так само і від опозиції", - пояснює політтехнолог Денис Богуш.

Провладні сили говоритимуть про важкий спадок від попередників і просити ще кредит довіри, прогнозують політтехнологи. Натомість опозиція шукатиме у людей підтримки, щоб скинути чинну владу, кажуть політологи. Найбільшою популярністю серед людей користуватиметься, так звана, третя сила, переконані експерти.

"В умовах підсилюючого протистояння буде запит на тих людей, які ні жорстко провладні, ні жорстко опозиційних, а які розумні, бо третя сила - це точка зору тверезомислячого народу", - вважає іце-президент асоціації політичних психологів Віктор Рибаченко.

Щодо можливості фальсифікацій, політологи певні: ризикувати іміджем в очах міжнародної спільноти, чинна влада навряд чи насмілиться.

"Я не думаю, що для них буде висока складність зробити високо-демократичні вибори і задобрити цим і потикнути Європу", - впевнений директор Інституту розвитку політичних технологій Дмитро Раімов.

Якщо ж у провладній більшості намагатимуться попри падіння рейтингів у будь-який спосіб пройти у парламенті, події 2004 року можуть повторитися, прогнозують політологи.