Експерт з питань енергетичної безпеки Михайло Гончар і юрист-міжнародник Максим Алінов зазначають, що впродовж 30 днів "Нафтогаз" і "Газпром" повинні провести переговори про врегулювання пред'явленої претензії про недобір мінімального річного обсягу газу відповідно до контракту.

Експерти наголошують, що спочатку рішення мають шукати на переговорах і лише після цього "Газпром" як ініціатор претензії отримає право звернутися до Стокгольмського арбітражу.

Зауважимо, у такому випадку "Нафтогаз" повинен буде визначитися зі своєю можливою юридичною позицією.

В Української сторони є інший варіант: подати зустрічний позов про визнання недійсним контракту.

Крім того, за словами фахівців, у "Нафтогазу" є юридичні підстави пред'явити "Газпрому" претензії, також подавши мільярдний рахунок на відшкодування збитків у зв'язку зі значним скороченням транзиту газу через територію України.

Нагадаємо, НАК "Нафтогаз України" заборгувала "Газпрому" рахунок на 7 мільярдів доларів через те, що минулого року спожила менше газу, ніж передбачав контракт.

В. о. директора енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко вважає, що Москва використовує борг "Нафтогазу", щоб змусити Україну вступити до Митного союзу.

На думку вітчизняних експертів, шанси України на успіх судового розгляду співпраці з “Газпромом” в Стокгольмському арбітражі залежать від того, хто перший подасть позов.

В уряді запевняють, що Україна виконала всi зобов'язання перед "Газпромом".