Зниження ставки ПДВ і єдиного соціального внеску

Концепція реформування податкової системи зокрема передбачає зниження ставки ПДВ з 20 до 7-12% і єдиного соціального внеску – з 37-49 до 15%. Але основною “родзинкою” концепції є пропозиція введення податку з обороту в розмірі 2,5%. Цей пункт викликав бурхливу реакцію експертів і бізнес-середовища.

“Якщо будуть зменшені ставки ПДВ, то в першу чергу з арени піде велике прагнення бізнесу на ПДВ як податку. Маються на увазі схеми ухилення від оподаткування, схеми псевдо експорту тощо. І податківцям робити бізнес на ПДВ”, – каже президент Союзу податкових консультантів Леонід Рубаненко.

У необхідності реформування податкового законодавства переконалися й учасники ринку електронної комерції, що на практиці відчули, як з чинними законами можна умить перетворитися з сумлінного платника податків на злочинця. Зрештою, довелося доплачувати та вибачатися.

“Упевнений, що ситуація має й позитивний результат. Тому що це достатньо хороша встряска для бізнесу й регулюючих органів, яка говорить про необхідність достатньо терміново реформувати законодавство, і вирішувати накопичені проблеми в сфері електронної торгівлі”,
– розповів керівник проекту Rozetka.ua Владислав Чечоткін.

За реформу й представники іноземного бізнесу в Україні

Однак, як виявляється, зовсім не таку, як пропонують податківці. Зокрема ідею податку з обороту різко розкритикували у Європейській бізнес-асоціації та Американській торговій палаті. На думку фахівців, його введення навпаки зажене в “тінь” додаткову кількість низькорентабельних підприємств. А також погіршить й без того непривабливий інвестиційний клімат в країні.

“Податок з обороту пропонується ввести паралельно з податком на додану вартість. І ми виступаємо проти цього. Адже адміністрування ПДВ не спрощується, а навпаки ускладнюється”, – повідомив член Податкового комітету Американської торгової палати Тарас Коваль.

“Обороти можуть бути й 10, і 20 мільйонів за місяць. А прибуток може скласти 1 мільйон. І що це буде за співвідношення: платимо податок з обороту, а з прибутку не платимо. Як це зрозуміти?”
– каже президент ICC-Ukraine Володимир Щелкунов.

За словами експертів, у світі зазначений податок з обороту і ПДВ одночасно не застосовуються. Натомість, у провідних країнах діє персональна відповідальність податківців за нанесені бізнесу збитки. У той час як в Україні помилки податківців компенсують із державного бюджету. Що, як наголошують фахівці, слід давно було б змінити.

“Така практика дуже ефективно діє в Європі, США. Там податківець ніколи не зробить того, в чому він не впевнений. Не виконуватиме вказівок зверху якимось чином зашкодити підприємству, заблокувати йому рахунки тощо. Він цього не зробить, бо знає, що потім із власної кишені відшкодовуватиме збитки”, – зауважив голова Ради підприємців при Кабміні Леонід Козаченко.

Ще одна спірна пропозиція – введення 3%-го збору до Пенсійного фонду при купівлі іноземної валюти. Як переконані в Європейській бізнес-асоціації, подібне нововведення ризикує в черговий раз “вдарити” по гаманцях усіх українців. Адже бізнес ці додаткові витрати перекладе саме на споживачів.