В уряді розраховуть на зростання ВВП у 2013 році на 4,5%.

“ВВП у 2013 році порівняно з 2012 роком зросте на 3,4%. Таким чином, доходи зведеного бюджету досягнуть майже 0,5 трильйона гривень, що на 8% більше, ніж доходи 2012 року”, - впевнений прем’єр-міністр України Микола Азаров.

Отже, пів трильйона гривень наступного року повинна заробити Україна, аби бодай мінімально забезпечити виконання соціальних зобов’язань влади. І для досягнення цього показника Кабмін сипле економічними "покращеннями" для бізнесу, як з рога достатку.

Аграрії скаржаться на погану логістику - глава уряду обіцяє відновити судноплавство на Дніпрі, здати в концесію ефективним інвесторам морські порти, відремонтувати під американським контролем дороги. Промисловці бідкаються на зниження попиту на зовнішніх ринках і чергове здорожчання імпортного газу - урядовці заспокоюють: і видобуток збільшать, і дотискні газові станції будуватимуть в Україні, щоби металургів з конструкторами було чим зайняти, поки Європа бореться з кризою.

Експерт: ВВП надутий

“По макропоказниках: ВВП надутий за рахунок завищеної бази цьогорічної. Інфляція зменшена - 5,9% - це не та інфляція, яка буде на наступний рік, зважаючи на зовнішні і внутрішні ризики. Питання незрозуміле з курсовими коливаннями. Питання незрозуміле щодо газу”, - пояснює член бюджетного комітету парламенту Павло Жебрівський.

“Якщо вірити у 4,5% у наступному році, то треба вірити паралельно ще у 2 речі: у 2, 3 кварталах почнеться відродження економіки. Почнуть відновлюватися наші експортні ринки. І друге, у що потрібно вірити, що програми, пов’язані з імпортозаміщенням, стимулюванням розвитку внутрішнього ринку почнуть давати ефект у другій половині наступного року”,- каже виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

З наближенням виборів чиновники обіцяють все більше

І чим ближче жовтень, тим сміливіші в обіцянках чиновники. І кількість дозвільних процедур для бізнесу скоротять, і відповідальність контролюючих органів за перевищення повноважень впровадять, і на податках у 2013 71 млрд. грн. підприємцям зекономлять.

Більше того, інвесторів, що розвиватимуть пріоритетні галузі економіки, вже звільнили від податку на прибуток на 5 років. Втім, ненадто розраховувати на таке покращення, закликають бізнес не тільки аналітики, а й митники з податківцями. А саме їм наповнювати бюджет податками і зборами. Вже зараз фіскальні органи не виключають можливість перегляду поступок для підприємців, аби наскрести обіцяні прем’єром півтрильйона.

Фахівець: Щоб давати нові пільги, треба перевірити чи вони діють

“Я вважаю, що для того, щоби надавати нові пільги, треба реально подивитися на ситуацію сьогоднішнього дня, наскільки податкові пільги є стимулом для розвитку галузі, і наскільки вони справді стимулюють реальний сектор економіки. Сьогодні ми бачимо, що з ряду пільг така ситуація не відбувається”, - вважає голова ДПС України Олександр Клименко.

Зазначимо, у Мінфіні також публічно висловили сподівання, що Держмитниця все ж спроможеться виконати планові показники надходжень до держбюджету на поточний рік. Попри введені новими нормами Митного кодексу поступки для бізнесу.

Нагадаємо, 12 вересня Кабінет міністрів України схвалив законопроект "Про державний бюджет України на 2013 рік".