Про це у своєму розслідуванні повідомили експерти з питань державних тендерів та закупівель Юрій Ніколов та Олексій Шалайський.

Вони зазначили, що до кінця 2010-го акціонерами "Укренергомонтаж" були кіпрський офшор Vorva investments limited і ТОВ "Політрейд". Одним з перших засновників "Політрейд" на початку 2000-х була Валентина Хара, пізніше вона стала однією з офіційних співзасновників компанії "Газтек" - "тієї самої, що зараз збирає облгази на псевдоаукціонах Фонду держмайна і зносить їх в корзину Дмитру Фірташу", - додали експерти.

Нові акціонери "Укренергомонтаж" отримали по 25% акцій кіпріоти Maximalema Limited і фізособа Антон Чернецов.

Експерти пояснили, що Антон Чернецов як засновник фігурує в багатьох фірмах. У більшості з них партнером Чернецова виступає лондонська фірма DV corporation limited (експерти відзначають, що раніше економічна преса називала її "материнською платою" для збірки компаній під брендом Юрія Бойка).

До сьогоднішнього дня ми теж вважали Гостинний двір вотчиною глави ДУСі. Але після історії з мільярдами "Укренергомонтаж" з'явилися смутні сумніви. Головний з госпчастини в адміністрації президента, звичайно, важлива персона. Але все-таки, здається, не настільки, щоб люди з TOP-10 брали його в компаньйони. Тим більше напередодні розпилу мільярдів, - пишуть Ніколов та Шалайський.

Нагадаємо, 75 депутатів Київради проголосували за передачу Публічному акціонерному товариству "Спеціальне науково-реставраційне проектне будівельно-виробниче підприємство "Укрреставрація" земельну ділянку на Контрактовій площі, 4 в оренду для реконструкції.