Цього часу йому було достатньо, щоб пересвідчитися, що референдум про анексію був законним, утисків там начебто немає, а ЗМІ Японії висвітлюють справи окупованої території зовсім неправдиво.

"Я дуже вражений тим, що побачив на власні очі, приїхавши у Крим. Всі жителі Криму живуть щасливо і мирно", — сказав Хатояма.

Більше того, Юкіо Хатояма готовий навіть переїхати жити у Крим. Щоправда, на такий прояв любові до півострова він піде лише, якщо у нього відберуть японський паспорт.

Ця поїздка була виключно приватною. Це нам підтвердив і японський уряд, який засудив її. Ми в такому разі можемо тільки порадити йому відвідати і Київ, щоб дізнатися наш погляд на події,
— заявив речник МЗС України Євген Перебийніс.

Офіційний Токіо намагався всіляко відмовити екс-прем'єра від поїздки на анексований півострів. А коли це не вдалося — від вчинку громадянина Хатоями просто відмежувався.

Японський екс-посадовець має з Росією тісні зв'язки. За даними українського МЗС, він очолює Товариство дружби "Росія-Японія", а його син працює у Москві.

Та Хатояма не перший іноземний політик, хто приїжджав у Крим після анексії. торік у грудні візитом кримчан "потішив" міністр навколишнього середовище Зімбабве. Африканський гість заспокоював жителів Криму, що санкції здатні укріпити тих, проти кого направлені.

Минулого року, до слова, Зімбабве проголосувало проти резолюції ООН про цілісність України.