"Путінізація" країни під виглядом реформ

Міжнародні правозахисники розкритикували, зокрема, українського Президента Віктора Януковича. Мовляв, під виглядом реформ нині здійснюється "путінізація" країни.

“Якщо Україна і далі йтиме тим самим курсом, тобто відхилятиметься від демократії, тоді і санкції не забаряться. Якщо внутрішня політика буде схожою на Білорусь і Росію дедалі більше, то я не здивуюся, якщо в Конгресі почнуть говорити про таке саме ставлення як до деяких білоруських і російських осіб. Це тенденція”, - сказав Посол США в Україні (1998-2000) Стівен Пайфер.

Вашингтон та Брюссель стурбовані нехтуванням правами українців

“Вам потрібно спекатися корупції, щоб запанувало право і не було зловживань, треба підтримувати вчителів, бюджетників, всіх, хто надає послуги, платити гідні пенсії, посилити систему охорони здоров’я. Це - конче необхідні реформи, але ви цілком усвідомлюєте, що те, що ви маєте, практично - автократично-олігархічна влада”,
- Посол США в Україні (1993-1997) Вільям Міллер.

Дипломати зазначають, що сьогодні Вашингтон та Брюссель однаково оцінюють ситуацію в Україні і однаково стурбовані демократичним регресом та нехтуванням правами громадян, у тому числі представників опозиції.