Про це повідомляє МЗС України.

Незважаючи на численні звернення української сторони, місцевими компетентними органами досі не надано дозволу на відвідання затриманих у місці тримання, що є грубим порушенням прав як наших співвітчизників, так і консульських посадових осіб України на безперешкодні зносини на території іноземної країни та фактичним блокуванням можливості здійснення функції захисту стосовно своїх громадян,
— йдеться у коментарі.

В МЗС також зазначають, що "така поведінка російської сторони руйнує та спотворює існуючий універсальний режим консульських зносин між державами, визначений Віденською конвенцією про консульські зносини від 1963 року, що має стати предметом особливої уваги міжнародного співтовариства з метою надання відповідної оцінки, у тому числі й щодо дискримінаційного застосування вказаного документа щодо громадян України".

Українське зовнішньополітичне відомство вкотре вимагає від російської сторони невідкладного звільнення та повернення на батьківщину громадян України, припинення практики порушення їхніх прав і свобод, безумовного дотримання взятих на себе міжнародних зобов'язань у консульсько-правовій сфері.

Як відомо, Сенцова та ще трьох кримчан ФСБ Росії затримало за підозрою у скоєнні злочинів, пов'язаних із терористичною діяльністю. Зараз Сенцов перебуває в СІЗО "Лефортово", йому загрожує тюремне ув'язнення терміном до 20 років. Зі зверненнями з приводу звільнення Сенцова виступали українські та європейські кінематографісти і культурні активісти.

До слова, адвокат затриманого в Криму українського режисера Олега Сенцова Дмитро Дінзе написав заяву у зв'язку з тортурами щодо його підзахисного з боку співробітників російських спецслужб.