Про це інтерв’ю телеканалу “Дождь” сказав атвокат режисера Дмитро Дінзе.

“З приводу його громадянства взагалі виходить цілий анекдот, пов'язаний з російським законодавством. У зв'язку з анексією Криму в березні цього року був прийнятий федеральний конституційний закон про перехідні положення, що всі громадяни, які проживали на момент анексії Криму на території Криму і Севастополя, є громадянами РФ. Там так і написано. Але найбільший прикол полягає в іншому, в цих же перехідних положеннях всі громадяни, яких визнали в рамках анексії Криму та в місті Севастополі громадянами РФ, колишніх громадян України, їх зобов'язали до 17 червня 2014 року отримати паспорти громадян РФ”, - сказав правозахисник.

Читайте також: Клімкін попросив голову ОБСЄ посприяти у звільненні кінорежисера Сенцова

За його словами, Сенцов не просив російського громадянства після окупації Криму Росією.

Справа в тому, що мій підзахисний заяву на громадянство не писав, вважає себе громадянином України, паспорта до 17 червня 2014 він не отримав, відповідно, чисто юридично підтвердженням громадянства є паспорт відповідно до закону про громадянство РФ. У мого підзахисного в анкетних даних слідчий записує “громадянин РФ з паспортом України”. З таким ідіотизмом я поки не стикався, - зазначив Дінзе.

Він також сказав, що Сенцов продовжує заперечувати всі факти, з якими його намагаються зв'язати. На думку Дзінзе, справа українського режисера може затягнутися щонайменше на півроку.

Читайте також: Європейські кіномитці вимагають в Путіна звільнити українського режисера [Документ]

“Нам сказали, що ми тільки на початку шляху, а на початку шляху, я так припускаю, що це десь на півроку, а може, навіть і на рік”, - сказав адвокат.

Нагадаємо, активіста Автомайдану Сенцова і ще трьох прихильників єдиної України затримали в Криму, а пізніше етапували до Москви у справі про підготовку терактів на півострові. Всі четверо — у СІЗО "Лефортово".

5 червня Міністерство закордонних справ України виступило з вимогою від Росії звільнити затриманого українського кінорежисера Олега Сенцова, якого ФСБ звинувачує у підготовці терактів.

Адвокат Сенцова Дмитро Дінзе написав заяву у зв'язку з тортурами щодо його підзахисного з боку співробітників російських спецслужб.

Генпрокуратура України надіслала звернення до Генеральної прокуратури Російської Федерації із вимогою встановити зв’язок з українським режисером Олегом Сенцовим, якого незаконно утримують в російському СІЗО.