Заяву було поширено на офіційному сайті ЄС в середу пізно ввечері, пише "Українська правда".

В документі уточнюються строки введення нових санкцій, але зазначено, що наразі лишаються відкритими обидва варіанти — як скасування вже діючих санкцій, так і введення нових.

Ми закликаємо Росію використати свій вплив на групи сепаратистів та забезпечити ефективний контроль за кордоном, включаючи механізми спостереження ОБСЄ. <...> У Росії досі є можливість обрати шлях деескалації, який призведе до зняття санкцій. Якщо вона цього не зробить, ми готові збільшити ціну за її ворожі дії,
— йдеться у заяві

Автори документу вважають, що трагедія з Boeing 777 мала б змусити РФ припинити "екпорт" тероризму.

Ця жахлива подія мала стати водорозділом у даному конфлікті, який повинен був змусили Росії припинити підтримку нею незаконних збройних формувань, а також припинити постачання зброї, техніки та бойовиків через кордон. Однак, на жаль, Росія не змінила свого курсу,
— зазначають у заяві

Коментуючи цей документ, прес-секретар президента Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу, Піа Аренкільде, підкреслила що для посилення тиску "сімка" та ЄС не будуть чекати на погіршенні ситуації - достатньо нинішньої бездіяльності Москви у питанні деескалації на сході України.

Нагдаємо, Європейський Союз оприлюднив оновлений список санкцій щодо Російської Федерації, додавши в нього 8 чиновників і 3 підприємства.

Однак, окрім цього, Рада ЄС на рівні постійних представників досягла попередньої домовленості про введення секторальних санкцій щодо Росії у зв'язку з ситуацією в Україні. Нові економічні санкції Євросоюзу проти РФ повинні бути опубліковані 31 липня і вступити в силу на наступний день, тобто 1 серпня. Експерти кажуть, що цей третій рівень санкцій може реально налякати Кремль.