"Ми вважаємо - і я, і президент Порошенко, - що потрібно відновити наш діалог з питань енергетики, газової енергетики", - заявив Путін за підсумками переговорів у Мінську.

Президент РФ також заявив, що українська сторона поставила в безвихідь "Газпром", раптово повернувши проплачений аванс за транзит російського газу в Європу.

"Фактично виявився підвішеним транзит нашого газу європейським споживачам. Що далі-то з цим буде?”, - сказав він.

Читайте також: До 12 вересня Митний союз оголосить свої “пропозиції” щодо Угоди України з ЄС

За його словами, поданий "Нафтогазом" позов до Арбітражного суду проти "Газпрому" не дозволяє Росії надати Україні будь-які пільги з поставок газу.

Ми не можемо навіть і цього зробити (прийняти пропозиції щодо пільг – “24”) з урахуванням того, що Україна звернулася до Арбітражного суду. Будь-які наші дії щодо пільг можуть бути використані в суді,
- підкреслив Путін.

Іншими словами, зазначив він, "нас позбавили навіть цієї можливості, навіть якщо б ми цього захотіли, хоча ми і так пішли на зустріч - скинули 100 доларів".

Водночас глава Міненерго Росії Олександр Новак не бачить причин, за якими продаж російського газу споживачам з Євросоюзу може бути перенесений на кордон РФ і України.

На сьогоднішній день ми не бачимо ніяких позитивних моментів, які могли б говорити про те, що це потрібно робити,
- сказав Новак після розмови Путіна і Порошенка.

Новак зазначив, що Росія не обговорює можливість покупки газу європейськими споживачами на її кордоні з Україною. За його словами, контракт "Газпрому" на транзит газу по території України не повинен переглядатися до 2019-го року.

За словами Президента України Петра Порошенка, 6 вересня поточного року пройдуть чергові консультації з питань енергетики між Україною, Євросоюзом та РФ.