Про це повідомили у прес–службі НАК "Нафтогаз України".

Дію договору буде припинено з 23 червня 2014 року.

Згідно з умовами договору, у разі, якщо необхідність у поставках газу до Європи суттєво перевищувала подану напередодні заявку ТОВ "Газпром Експорт", ПАТ "Укртрансгаз", за наявності технічної можливості, компенсував необхідні обсяги за рахунок власних резервів, після чого російська сторона здійснювала оплату цієї послуги.

Транзит фізичних об’ємів газу територією України займає близько 36 годин. За відсутності такого договору, український оператор не матиме юридичних підстав компенсувати суттєві відхилення споживання газу день в день.

Договір було укладено між сторонами в 2010 році. Рішення про розірвання договору не має економічного обгрунтування і збільшує ризики невиконання ВАТ "Газпром" своїх зобов’язань перед європейськими покупцями.

Аналогічний ризик для надійності роботи ВАТ "Газпром" на європейському напрямку несе і створення російською компанією перешкод щодо формування достатніх резервів газу в підземних сховищах України.

"Ми спостерігаємо продовження кроків, що, вірогідно, покликані дискредитувати український напрям постачання газу в очах європейських партнерів. Наші російські контрагенти, по суті, відмовились від своєї частини відповідальності за задоволення потреб європейських споживачів газу на українському напрямі. Ми розцінюємо розірвання договору як чергову спробу лобіювання "Південного потоку", будівництво якого було призупинене європейською стороною", — зазначив голова НАК "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

Втім, за словами очільника "Нафтогазу", українська сторона готова зробити всі залежні від неї кроки для того, щоб рішення ТОВ "Газпром Експорт" не вплинуло на надійність постачання газу до ЄС.

До слова, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк вважає, що створення компанії-оператора української газотранспортної системи із залученням іноземних компаній дозволить зупинити реалізацію проекту “Південний потік”.