За словами офіційного представника "Газпрому" Сергія Купріянова останнім часом добовий відбір газу став помітно зростати, і зараз становить близько 115 млн кубометрів.

Натомість у “Нафтогазі” запевняють, що наміри скоротити відбір “блакитного палива” залишаються в силі.

“Йде переговорний процес, ми відстоюємо свою цифру - 27. І анітрохи не поступаємося. Ми бачимо, і до кінця зими, довгострокові прогнози, ми бачимо, що цим обсягом імпортованого з Росії газу ми обійдемося, плюс свій, плюс те, що ми зараз робимо щодо альтернативних джерел”, - сказав заступник голови НАК "Нафтогаз" Вадим Чупрун.

"Ми збільшили відбір, тому що значно знизилися температури, але це явище тимчасове. 27 - це саме та підйомна цифра для України. Підйомна з якого боку, ми можемо зменшити споживання газу традиційного і можемо частково його замістити, і цього буде досить для того, щоб перемінити атмосферу ведення переговорів з росіянами, бо вони чомусь так увірували, що немає альтернатив в Україні і немає більше виходу, щоб погодитися на високі ціни", - каже президент "Київського міжнародного енергетичного клубу" Олександр Тодійчук.

Експерт запевняє: усі закиди Росії не більше, аніж інформаційна війна, адже монополісти не хочуть втрачати найбільший ринок збуту блакитного палива. Україна на сьогодні є основним імпортером та споживачем російського газу, минулого року імпорт з Росії складав майже 40 мільярдів кубометрів газу. Для порівняння щороку Польща імпортує втричі менше.

Зауважимо, згідно з контрактом, “Нафтогаз” має закуповувати у “Газпрому” 52 млрд кубометрів газу на рік. Зменшити обсяг можна не більше, ніж на 20% за попередньою згодою сторін.

Раніше Президент Віктор Янукович і глава Міненерго заявили, закупівлю російського газу в 2012 році буде зменшено до 27 мільярдів кубометрів, і про це було своєчасно попереджено “Газпром”. Та росіяни заперечують, що погоджували запропоновані Україною обсяги.