Як повідомляє словацький газотранспортний оператор Eustream, з початку місяця обсяг транзиту через Україну і Словаччину стабільно перевищував 60 млн кубометрів, а на понеділок він становив 49,6 млн кубометрів. Газотранспортний оператор прогнозує, що максимальне зниження може скласти 21,5%.

Читайте також: Населенню потрібно зекономити 10% газу, це реально здійснити, — Коболєв

Словаччина є одним з головних транзитних коридорів російського газу в ЄС. З початку місяця Eustream почав реверсні поставки газу в Україну. Прямі поставки російського газу в Україну припинені з червня.

Одночасно із запуском словацького реверсу експорт російського газу в суміжні з Україною країни ліг на "дно" мінімальних контрактних значень. У Москві пояснюють це браком ресурсів газу для покриття всіх заявок на тлі триваючого закачування в підземні сховища в Росії.

Читайте також: Зустріч ЄС-Росія-Україна з газового питання пройде 20 вересня в Берліні

Проте досі скорочення транзиту російського газу через Словаччину не вплинуло на обсяги реверсного потоку в Україну, які стабільно становлять близько 26 млн кубометрів на добу.

Нагадаємо, раніше глава МЗС Словаччини Мирослав Лайчак запевнив, що його країна виконає свої зобов'язання, взяті на себе в рамках договору з Україною по реверсних поставках газу.