Про це у статті для ZN.UA пише Юрій Бутусов.

Майже через рік з моменту трагедії, Назаров не тільки не поніс відповідальності за прийняті рішення, а навіть підвищений на посаді — до першого заступника начальника Генштабу.

Під прямим тиском влади суд змінив Назарову запобіжний захід на період слідства. Його випустили під заставу в 90 тисяч гривень. Після цього Назаров вжив заходів, щоб зірвати слідство,
— пише Бутусов.

За даними журналіста, 6 березня начальник Генерального штабу Віктор Муженко нібито викликав на нараду в Генштаб трьох військових льотчиків — експертів у справі про загибель Іл-76, які дали однозначний висновок про грубі порушення при плануванні операції. Але замість наради по темі на охоронюваному військовому об'єкті льотчиків зустріли адвокати Назарова.

Відразу після наради в Генштабі з адвокатами Назарова військовий льотчик, старший льотчик-випробувач Державного науково-дослідного центру Повітряних сил полковник Віктор Лук'янчук звернувся до прокуратури із заявою, що експерти зазнали з боку адвокатів Назарова незаконного тиску і погроз звільнення зі служби у разі відмови змінити дані експертних висновків на користь Назарова.

Читайте також: У смерті 49 військових у Іл-76 над Луганськом звинуватили генерала Генштабу

Полковник Лук'янчук, який залишив дім в Криму і переїхав в Україну, щоб не зраджувати присяги, зробив набагато більше. Він виступив публічно, заявивши про злочинні дії адвокатів на засіданні комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції.

Такого відвертого і демонстративного незаконного тиску на експертів не дозволяли собі навіть бандити Януковича. А адже експерти дали оцінку тому, що як вважає Назаров, можна і потрібно оцінити — рівню військового мистецтва Генштабу,
— пише Бутусов.

На думку журналіста, причини таких зухвалих дій захисту Назарова і такій впевненості у безкарності в тому, "що така воля Президента", який досі не звільнив керівника Назарова – начальника Генштабу ЗСУ Віктора Муженка.

Журналіст звертає увагу на одну деталь: перед вильотом Іл-76 в Луганськ Назаров запросив підтвердження вильоту у Адміністрації Президента.

"Порошенко взагалі не був зобов'язаний розглядати таке узгодження — це виняткова компетенція військового командування. Але з незрозумілих причин папір Назарова в АП підписали. Навіщо? Чому генерали настільки безвідповідальні, що в чисто тактичних питаннях вимагають перекласти відповідальність на цивільну владу? Та тому що плювати їм на життя людей, на "середньостатистичні втрати", їм важливо пов'язати керівництво країни чорнилом і кров'ю", — обурюється Бутусов.

Як відомо, 14 червня виповниться рік з дня збиття в аеропорту Луганська літака Іл-76. Загинули 49 українських військовослужбовців.