“Перший ключовий пункт – це припинення вогню. Друге – це моніторинг ОБСЄ відносно того, що вогонь припинився”, - зазначила Геращенко в ефірі “Шустер LIVE”.

Третім пунктом є обмін заручниками. За словами Геращенко, у полоні терористів є сотні людей, серед яких – 19 лікарів, а також журналісти, що порушує Женевську конвенцію. Крім того, в рамках “мирного плану” мають бути звільнені пілот Надія Савченко та режисер Олег Сенцов, яких Росія незаконно утримує за ґратами.

Дуже важливо, що в цьому плані є пункт про те, що всі ці незаконні озброєні формування мають вийти з території України, має вийти зброя… Так само важливо, що там має відбутися моніторинг у тому числі за участю ОБСЄ на кордоні, щоби більше через цей кордон не проходила зброя,
- зазначила Уповноважена Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях.

“Це такі ключові пункти. А далі – те, що вже базується на плані Президента Порошенка. Очевидно, що ми маємо почати загальнонаціональний діалог… І очевидно, що в цьому плані є і ті пункти Президента Порошенка щодо необхідності все-таки гуманітарної стабілізації на Донбасі”, - розповіла Геращенко.

Вона додала, що в цьому протоколі йдеться про “дочасні вибори і децентралізацію влади”.

Нагадаємо, на переговорах у Мінську підписано протокол про припинення вогню на Донбасі з 18.00 п'ятниці.

Президент України Петро Порошенко наказав начальнику Генерального штабу Збройних Сил України припинити вогонь сьогодні починаючи з 18:00.

Він також доручив Міністрові закордонних справ України спільно з ОБСЄ забезпечити ефективний міжнародний контроль за дотриманням режиму припинення вогню, який має носити винятково двосторонній характер.

За словами речника Інформцентру РНБО Андрія Лисенка, сили АТО на виконання наказу Президента України з 18.00 припинили вогонь на Донбасі.