"Ще у 2006 році ми висловлювали свою принципову позицію: мовні питання, як основоположні для суспільства і державності, не повинні ставати предметом політичних спекуляцій. Мова згуртовує людей в націю, створює єдиний суспільний і гуманітарний простір. Вона за своєю природою сприяє взаємному порозумінню, бо покликана єднати людей, а не бути джерелом ворожнечі", - зазначається у листі.

Представники українських церков висловили жаль, що до їхнього "голосу не прислухалися і 3 липня 2012 року суперечливий мовний законопроект було оголошено прийнятим Верховною Радою".

"Ми наполегливо закликаємо вас не підписувати вибухонебезпечний мовний законопроект № 9073, накласти на нього вето і повернути до Верховної Ради для справжнього повноцінного розгляду та вироблення збалансованого рішення", - йдеться у повідомленні.

Цей лист підписали патріарх Філарет, предстоятель Української Православної Церкви Київського Патріархату; Святослав, верховний Архієпископ Києво-Галицький Української Греко-Католицької Церкви; єпископ Маркіян Трофим’як, керуючий справами Римсько-Католицької Церкви в Україні та інші.

Нагадаємо, вчора, 3 липня, Верховна Рада ухвалила у другому читанні "мовний" законопроект. "За" проголосували 248 депутатів. Голосування відбулося у перші хвилини пленарного засідання.

Перед цим депутати від Партії регіонів, які зазвичай беруть участь у силових протистояннях, зайняли місця в ложі уряду. А невдовзі завадили депутатам від опозиції зірвати голосування: не зважаючи на те, що опозиціонери вирвали мікрофони в президії Ради, було запущено голосування з місця Володимира Литвина.