Міністр повідомив, що провів низку зустрічей в Донецькій, Луганській, Одеській, Миколаївській та Херсонській областях.

Аграрна галузь та профільне міністерство – це саме той зв'язок, який працює,
— каже Ігор Швайка.

За словами міністра, питання сьогоднішнього дня стоїть в пошуку механізмів забезпечення проведення посівної кампанії: осінньої, підготовка до зими та підготовка до весняних польових робіт.

"Специфіка аграрного комплексу є такою, що вихідних або відпусток в принципі не буває, адже коли закінчується один процес, починається підготовка до наступного", — говорить Швайка.

Дійсно, кампанія подорожчала. Кожен вирахує сам для себе і намагається знайти щось дешевше, чи платіж з розстрочкою і тому подібне,
— розповідає міністр.

Він зазначив, що типове питання, яке стоїть у багатьох агровиробників — чи буде компенсовано втрати, яких зазнали фермери на сході України. Але, як відомо, в державному бюджеті 2014 року таких коштів передбачено не було.

"Українські аграрії, зокрема з Луганщини, можуть продати зерно щонайменше на 300 гривень дешевше через те, що нема залізничного сполучення", — каже міністр агрополітики України.

Він також зазначив, що з Донецької області насіння соняшника і зерно вивозиться в Ростовську область.

"Кремлівська" Росія, "путінська", "ленінська" – не сильно відрізняються,
— наголосив Швайка.

"Голоду та голодомору в Україні не буде. Але це те, що буде врегульовуватись протягом певного часу", — зазначив міністр.

Ігор Швайка розповів, що уряд буде знаходити способи, як годувати людей на Донбасі, де зараз складна продовольча ситуація.

В Україні існує фактор нестабільності – війна,
— додав міністр аграрної політики та продовольства України.