На думку голови ЦВК, запроваджена в Україні змішана виборча система не є вдалою, та цей Закон став предметом компромісу між різними політичними силами. І хоча над ним працювали юристи цих політсил, він створює значну кількість колізій юридичного характеру.

"Власне, зміст Закону спричинив відмову в реєстрації кандидатами в народні депутати згаданих політиків, які мають судимість. Адже ЦВК не могла ігнорувати відповідну норму. Хоча, деякі вітчизняні і зарубіжні коментатори трактують дії Комісії у цьому контексті як хибні. Вони вважають, що згідно з Конституцією ці дві особи мали б отримати статус кандидатів у народні депутати. На мою ж думку, ЦВК в даному випадку діяла законно. Більше того, якби ми прийняли інше рішення, Комісія виглядала б безпосереднім і відповідно зацікавленим учасником політичного процесу", – заявив Шаповал.

Нагадаємо, Апеляційний суд визнав законною постанову ЦВК про відмову лідерам опозиції у реєстрації, відтак, відхилив позов опозиції про відмову ЦВК зареєструвати кандидатами в депутати екс-прем’єра Юлію Тимошенко та екс-главу МВС Юрія Луценка.