Під час зустрічі з главою Місії Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ зі спостереження за виборами народних депутатів України Одрі Гловер Володимир Шаповал ознайомився з відповідним звітом.

"Якби я був спостерігачем, я б написав більш жорсткий підсумковий документ, адже для цього були підстави. Загалом ця доповідь дуже корисна для України на перспективу майбутніх виборів. І я хотів би, щоб всі ці висновки і рекомендації були матеріалізовані у конкретних справах", - наголосив голова Центральної виборчої комісії.

На думку Шаповала, Україна потребує суттєвої реформи виборчого законодавства.

"Я переконаний, що, з урахуванням української специфіки, мажоритарна складова стала основним негативним моментом минулих виборів. Відтак, я залишаюсь прибічником пропорційної системи з відкритими регіональними списками", - розповів він.

Голова ЦВК вважає, що мажоритарний принцип, як такий, має право на життя, але за умови існування розвинутого громадянського суспільства.

Крім того, до необхідних змін виборчого законодавства Шаповал відніс запровадження порядку формування виборчих комісій за перевіреним практикою принципом – одна половина складу від парламентської більшості, а друга – від опозиційних партій, представлених у парламенті.

До слова, згідно із зареєстрованим у Раді проектом постанови №2166 за підписами голів трьох опозиційних фракцій, парламентська опозиція вимагає від ЦВК встановити результати виборів до Верховної Ради в округах № 94, 132, 194, 197, 223 за протоколами ДВК.