Широкого суспільного резонансу набула інформація щодо затримання співробітниками ФСБ Російської Федерації у Сімферополі громадянина України, відомого українського кінематографіста Олега Сенцова. Нашому співвітчизнику інкримінується участь у диверсійно-терористичній групі, замах на вчинення терористичних актів та незаконне поводження зі зброєю,
- йдеться в повідомленні на сайті ГПУ.

У прес-службі зазначили, що органи РФ ігнорують будь-які спроби “компетентних органів нашої держави встановити зв’язок зі своїм громадянином, а також намагання забезпечити надання йому усього обсягу консульських послуг, передбачених міжнародними Конвенціями”.

Читайте також: Європейські кіномитці вимагають в Путіна звільнити українського режисера [Документ]

“З цього приводу, на підставі міжнародних Конвенцій, нами надіслано відповідне звернення до Генеральної прокуратури Російської Федерації, на яке очікується адекватна відповідь та позитивне вирішення цієї проблеми”, - заявили в ГПУ.

Генпрокуратура заявляє, що й надалі вживатиме вичерпних заходів щодо захисту Олега Сенцова, “використовуючи усі наявні можливості”.

Нагадаємо, активіста Автомайдану Сенцова і ще трьох прихильників єдиної України затримали в Криму, а пізніше етапували до Москви у справі про підготовку терактів на півострові. Всі четверо — у СІЗО "Лефортово".

5 червня Міністерство закордонних справ України виступило з вимогою від Росії звільнити затриманого українського кінорежисера Олега Сенцова, якого ФСБ звинувачує у підготовці терактів.

Адвокат Сенцова Дмитро Дінзе написав заяву у зв'язку з тортурами щодо його підзахисного з боку співробітників російських спецслужб.