Це сталося 8 грудня, коли в Перу проходила конференція ООН з питань зміни клімату.

Напис говорить: "Час змін! Майбутнє відновлюване. Greenpeace". Величезні літери з тканини були викладені на плато поруч із зображенням колібрі, яке виявилося в результаті зіпсованим.


Влада Перу оцінила дії Greenpeace як "ляпас і плювок в обличчя всім перуанцям". Вже 9 грудня Кастільо звернувся до прокуратури із заявою про порушення кримінальної справи проти ініціаторів акції за статтею "Посягання на археологічні пам'ятники", що передбачає до шести років в'язниці.

Читайте також: Активісти Greenpeace заблокували в'їзд до "Газпрому"

Заступник голови Міністерства культури також уточнив, що ніхто, включаючи президента і міністрів, не має права без спеціального дозволу відвідувати пустелю, а ті, хто там перебуває, зобов'язані носити спеціальне взуття. Кастільо підкреслив, що наразі не існує технологій відновлення наскальних зображень.

10 грудня всесвітньо відома організація Greenpeace повідомила, що їх виконавчий директор Кумі Найду відвідає на тижні столиці Перу Ліми, щоб особисто висловити свої вибачення за те, що трапилося, а також готовність сприяти в розслідуванні і понести покарання за дії активістів.

Я думаю, активісти візьмуть на себе відповідальність за свої дії. Ми явно недооцінили наслідки,
- визнав глава делегації Greenpeace на конференції зі зміни клімату Мартін Кайзер.

Самі організатори акції - громадяни Аргентини, Бразилії, Чилі, Німеччини та Італії - принесли вибачення за свій вчинок і запевнили у готовності до співпраці та допомоги по виправленню скоєного. Однак влада Перу не прийняла ці вибачення.

Ми не готові прийняти вибачення від кого-небудь. Нехай вибачаться після того, як відшкодують збиток,
- заявив заступник голови Міністерства культури Перу Луїс Хайме Кастільо, додавши, що реставрація зіпсованого зображення навряд чи можлива.

Плато Наска входить до числа найбільш відомих світових пам'яток. Там розташовані величезні наскальні малюнки, зроблені більше 2500 років тому.

Як відомо, міжнародну неурядову екологічну організацію Greenpeace було створено 15 вересня 1971 року. Більше про історію організації читайте тут.