Ще в на початку року міжнародний валютний фонд обіцяв підключити донорів, які б виділили нам 27 мільярдів доларів. Із них ми отримали трішки більше 8. Надія на решту.

Укріпити власними силами гривню неможливо, - експерти

Укріпити власними силами гривню, на думку експертів неможливо. У НБУ на це не вистачить коштів.

Я не бачу тих інструментів, завдяки яким уряд зможе укріпити курс. Інша справа, якщо ситуація не буде якимось чином погіршуватись, особливих причин для того щоб курс падав, я також не бачу, - розповів економіст Віталій Кравчук.

Валютний колапс Україні все ж загрожує, кажуть фінансисти. Його може спричинити людська паніка, та відмова МВФ надати кошти.

Курс 25 чи 30 гривень за долар – такий курс може виглядати цілком реальним, - переконаний економіст Олександр Паращій.

Паніка людей вже внесла корективи в курс

Паніка людей вже внесла корективи в курс валют. На табло, біля обмінників, цифри різняться. Одні продають по 19 50. в інших на 2 гривні дешевше. Частіше по 16,50. Втім, коли справа доходить до продажу - валюти немає.

Читайте також: НБУ вже давно не контролює курс гривні, — експерт

На чорному ринку дефіциту натомість немає. Щоправда і вартість іноземної валюти зашкалює.

Головний банкір країни мовчить

Нацбанк тим часом протягом тижня мовчав - жодних пояснень чи прогнозів. Навіть на засідання профільного комітету у Верховній раді голова НБУ Валерія Гонтарєва не прийшла, проігнорувавши запрошення. Комітет хоче подати на розгляд депутатів законопроект про відсторонення Гонтарєвої.