“Кожного року ми відзначаємо цю подію, але не всі розуміємо сутність свята. А сутність полягає у тому, що син Божий ставши людиною освятив в Йордані нашу людську природу, а значить кожного з нас”, - каже предстоятель УПЦ Київського Патріархату патріарх Філарет.

У народі цей день називають - Йордан або Водохреща. За біблійними переказами 30-річний Ісус цього дня хрестився в річці Йордані. На березі на Нього зійшов Святий Дух в подобі голуба, звідси ще одна назва свята - Богоявлення. Головною традицією для вірян у цей день є освячення води.

“Ввечері у нас голодна кутя, а вранці натщесерце ми виходимо до Храму Господнього і святкуємо. Хрестимо воду, п'ємо цю водичку, щоб були всі живі-здорові”, - каже киянка Валентина.

“Знаю, що має бути в хаті свячена вода. Кожного року набираю, заходжу до хати, освячую всю хату. Ввечері приїде син з роботи і його обмию водою і напою”, - каже Надія.

У Києво-Печерській Лаврі Божественну літургію очолив намісник - митрополит Павло. Глава Церкви - блаженнійший митрополит Володимир через стан здоров`я на богослужінні не був. Віряни їдуть до Лаври на свято з усієї України.

“Я живу в Чернівцях, і завжди стараюся у велике свято приїхати сюди, тому що це найбільша українська святиня. Це свято, напевно для кожної людини особисте, тому що кожен з нас пройшов через хрещення, і після хрещення у багатьох змінюється і світ, і світобачення”, - каже віруюча Наталя.

Вважається, що в цей день відбувається очищення та вигнання нечистої сили. Ось чому так бажано на Водохреще скупатися в ополонці, або навіть обмитися водопровідною водою, яка теж цього дня має особливі очисні властивості. У "Київводоканалі" підтверджують: ще з 17 поступово вода стає м’якшою, зростає її водневий показник, і в ніч з 18 на 19 січня вона досягає піку активності. А вже після 20 січня вода втрачає свої дивовижні властивості, її кислотність та жорсткість повертаються до норми.