З цього посту прикордонники вивідують надводну обстановку міста Скадовськ. Мов на долоні, тут видно судна на відстані до 12 миль. Нині, кажуть, на воді все спокійно.

Вночі, аби розпізнати надводну ціль, вмикають прожекторну станцію. Порушників засліплюють.

Безпосередньо в морі ситуацію патрулюють катери морської охорони. Ділянка відповідальності херсонських прикордонників – 33 морські милі, що розмежовують Крим та Херсонську область. Після окупації півострова ця акваторія у зоні ризику.

До Бакайської бухті звідси від шпиля острова Джиралгач – близько 40 кілометрів. Час підходу окремих елементів Чорноморського флоту складає десь 20 хвилин,
— уточнює перший заступник начальника відділу прикордонної служби "Скадовськ".

Острів Джиралгач під посиленою охороною. Через сприятливий ландшафт прикордонники не виключають, що він може стати плацдармом для російських диверсантів. Ситуацію ускладнює те, що з суші південну його частину не видно. З початком морської навігації, кажуть прикордонники, ризиків тут додалося.

Найбільш небезпечними в плані провозу на територію Херсонської області, а також інших областей України з морської ділянки є браконьєри, які займаються тут незаконним виловом риби, так як ці люди знають територію, місцевість. Вони вже є порушниками законодавства, тому в них не буде заперечень порушити його знову,
— розповідає начальник прес-служби.

З початку року тільки на цій ділянці прикордонники затримали 5 браконьєрів. Диверсантів поки не виявляли, проте продовжують моніторити надводну обстановку.