BlackBerry Passport

Компанія Research In Motion представила новий флагманський смартфон - BlackBerry Passport. Апарат має незвичний дизайн, QWERTY -клавіатуру зі сенсорними вставками і квадратний дисплей.

Його діагональ - 4,5 дюйма, а роздільна здатність - 1440х1440 пікселів. Незвичне співвідношення сторін компанія пояснює офісною орієнтацією смартфону. Тут встановлений цілий набір додатків для роботи з електронними документами, є і сервіси для комунікації. А от ігор, медіаплеєрів та інших програм для "вбивання" часу нема. Хоча високий показник щільності пікселів - 452 dpi - забезпечує високу чіткість зображення. Що було б доречно в іграх та HD-відео теж можна.

Щодо апаратної начинки - Blackberry Passport оснащений потужним 4-ядерним процесором Qualcomm Snapdragon, 3 Гб оперативної пам'яті і 32 Гб постійної. Також є основна 12-мегапіксельна камера і фронтальна на 3 Мп. Акумулятор - незнімний, ємкістю чималі 3450 м-год.

До продажу новий BlackBerry Passport надійде вже у вересні.

Кілоботи

Науковці Гарвардського університету створили цілий рій мініатюрних роботів, які можуть взаємодіяти між собою для досягнення єдиної цілі. Загалом їх 1024, тож розробники так і назвали проект – Kilobots.

Роботи мають висоту 50 мм, діаметр - 30 мм, а пересуваються вони на трьох ніжках за допомогою вібрацій.

Наразі "кілоботи" вміють вибудовуватися у різноманітні двовимірні фігури. Є 4 основні апарати, які відіграють роль системи координат. Від них відштовхуються всі інші. Спілкування відбувається через інфрачервоний канал зв'язку, а керування всією системою здійснюється за допомогою спеціального програмного забезпечення з відкритим кодом.

Формування цілого зображення роєм "кілоботів" займає близько 12 годин.