"Я готовий сказати і навіть, за бажання і необхідності, показати офіційний документ, який я і моя дружина отримали з імміграційної служби Данії від 31 січня цього року, в якому зазначено: "Ви отримали притулок в Данії як біженець відповідно до Закону Данії "Про іноземців", параграф 7, пункт 1, та Конвенції ООН "Про статус біженців" від 28 липня 1951 року" із посиланням конкретно на першу статтю цієї Конвенції", - сказав він в інтерв’ю Радіо Свобода.

За словами Іващенка, термін "біженець" означає "особу, яка через обґрунтовані побоювання стати жертвою переслідувань за ознакою расової належності, релігії, належності до соціальної групи чи політичних поглядів перебуває за межами країни і не в змозі користуватися захистом цієї країни або не бажає користуватися таким захистом внаслідок таких побоювань".

Фото www.radiosvoboda.org

Він також повідомив, що його діти виїхали за межі України на навчання ще раніше, але знаходяться не в Данії.

На питання, чи збирається він у Данії займатися політичною діяльністю, пов’язаною з Україною, Іващенко відповів: "Обов’язково".

Він також додав, що хоче налагодити контакт із Данським Гельсінським комітетом, який активно допомагав йому під час перебування у слідчому ізоляторі.

Нагадаємо, колишнього в.о. міністра оборони судили в Україні за звинуваченням у перевищенні службових повноважень.

Його засудили до 5 років тюрми, проте Апеляційний суд Києва пом’якшив покарання до умовного терміну і звільнив з-під варти 14 серпня минулого року.

Після цього Валерій Іващенко подав касаційну скаргу. Валерієві Іващенку у Данії надали політичний притулок.