"Те, що розповідають, що з труби буде металобрухт — це така дурість, яка не налазить ні на яку голову, якщо професійно до цього питання підходити. Нехай Росія хоч 100 газопроводів побудує навколо України, все одно українська ГТС буде завантаженою і для цього не потрібно навіть російського газу, тому що наша ГТС може працювати в реверсному режимі технологічно і качати газ в будь-яку сторону", — вважає він.

За словами Івченка, Україна продемонструвала ці можливості під час газової кризи 2006 року, що стало несподіванкою для Росії і дозволило добитися прийнятних умов на переговорах.

Олексій Івченко розповів, що газова криза 2009 року також довела можливість роботи вітчизняної ГТС в реверсі, однак український уряд не зміг скористатися цим фактором на переговорах.

"Ми вже сьогодні, за чинних цін на російський газ, можемо качати з Європи норвезький газ, який буде обходитися в 260 доларів за тисячу кубометрів. І тоді це вже буде проблема не українська, а російська: вони будуть нас просити купити газ. Адже головне не видобути, головне — продати і головний той, хто купує", — підкреслив Івченко.

Нагадаємо, експерти оцінюють вартість української ГТС у 58 млрд доларів, в той час як "Газпром" оцінив її у 20 млрд доларів.