У саморобних будинках у Кенії, зроблених з листів жерсті, немає вікон і електрики, а їхні мешканці занадто бідні, аби витрачати гроші на свічки чи ліхтарики.

І от, молоді мешканці кварталу вирішили допомогти своїм сусідам водяними лампами. Принцип роботи такого пристрою доволі простий. Пляшка, наповнена сумішшю рідини і відбілювача, прикріпляється на даху будинку. Коли на неї потрапляє сонячне проміння, то пляшка світиться, як 60-ти ваттна лампочка. Ініціатори експерименту успішно використали 120 таких світильників. Від охочих і собі встановити диво техніки, переконують хлопці, немає відбою.

"Коли людям кажуть про водні лампочки, вони вважають це якимось жартом. Але експеримент розпочався вдало, єдине, що нам потрібно, додаткове фінансування, адже попит перевищує пропозицію", - каже член молодіжного гуртка Пауль Нджімбі.

"Ви знаєте, лампочки мені дуже допомогли. До того було дуже проблемно вчитися, вдома це було неможливо робити, бо не було світла. Я повинна була рано вранці йти до школи і робити домашнє завдання перед уроками", - розповіла учениця Елізабет Ньєрі.

Автор оригінальної ідеї - бразилієць Альфредо Мозер. Він винайшов водяну лампочку у 2002 році, коли в Сан-Пауло постійно відключали світло. З того часу винахід успішно розійшовся світом.