За цим показником китайці наразі поступаються лише Сполученим Штатам. Експерти кажуть, що тенденція утримається, адже антикваріат - це вигідне капіталовкладення.

“Вкладати гроші в твори мистецтва більш ніж вигідно. Річ у тім, що світова економіка зростає шаленими темпами і з’являється дедалі більше заможних людей, які готові викласти пристойні гроші за антикваріат”, - каже колекціонер Лю Ксю К’янь.

Багатіїв у світі дійсно більшає, і перше місце за приростом займає саме Китай. У 2010 році, як повідомляє Associated Press, влада нарахувала близько 8 мільйонів доларових мільйонерів. Свої заощадження вони воліють вкладати в порцеляну, живопис, монети чи першодруки. Скажімо, 30-річний Янґ Хао Юн, син мультимільйонера, всі кишенькові гроші витрачає на меблі з цінної деревини.

“З часом антикваріат лише зростатиме в ціні. А інвестиції в нерухомість, золото й інші традиційні речі ставатимуть небезпечними через цінові коливання і низку інших факторів”, - сказав Інвестор Янґ Хао Юн.

Китайський ринок антикваріату надзвичайно динамічний. Ціни тут ростуть, як на дріжджах, і інколи зупиняються на астрономічних позначках. Скажімо, в кінці травня за картину китайського майстра Ці Байші вдалося вторгувати 65 мільйонів американських доларів - це абсолютний рекорд Азії для сучасного мистецтва.