Комуністи закликають засудити діяльність націоналістів, які намагаються "героїзувати посібників гітлерівців", а проект постанови підготував і вніс на розгляд парламенту перший секретар Компартії Петро Симоненко.

"Верховна рада звертає увагу української і світової громадськості на те, що останнім часом певні політичні сили в Україні та міжнародних парламентських структурах роблять активні спроби, спрямовані на перегляд висновків Нюрнберзького трибуналу, спотворення його історичної ролі", - йдеться в заяві.

Член парламентської фракції КПУ Олександр Голуб уточнив, що в заяві маються на увазі праворадикальні партії.

"В Україні відбувається активне відродження націонал-фашизму, низка партій і окремих політиків своїми діями переглядають результати Нюрнберзького процесу. Перш за все мова йде про такі праворадикальні політичні організації, як ВО "Свобода", Конгрес українських націоналістів тощо", - пояснив Голуб.

При цьому він висловив упевненість, що ухвалення заяви не стане причиною нових конфліктів. "Українське суспільство розколює прихована чи явна пропаганда фашизму, а приведення таких дискусій у загальноцивілізованих межах як раз зніме цю напруженість", - вважає депутат.

Представники ВО "Свобода" назвали ініціативу Компартії спекуляцією.