У своєму інтерв'ю виданню The Wall Street Journal у Брюсселі Леонід Кожара дав зрозуміти, що таким чином можна ліквідувати одну із головних перешкод на шляху підписання угоди із МВФ щодо нової позики.

Міністр також наголосив, що Україна не оплачуватиме штраф, який на цьому тижні висунув російський "Газпром" НАК "Нафтогаз" у розмірі 7 мільярдів доларів. Більше того, Кожара попередив РФ: якщо вона збереже ціну на газ для України, то може втратити ключовий експортний ринок.

Нагадаємо, раніше з’явилась інформація від представника української сторони в газеті Financial Times, що НАК "Нафтогаз України" заборгувала "Газпрому" рахунок на 7 мільярдів доларів через те, що минулого року спожила менше газу, ніж передбачав контракт.

На думку експертів Financial Times, ця вимога "Газпрому" може спричинити третій за рахунком масштабний конфлікт між Росією і Україною в газовій сфері.

Згідно із сьогоднішнім (31 січня) повідомленням прес-служби "Нафтогазу України", компанія надіслала російському газовому монополістові "Газпром" відповідь на висунутий рахунок у розмірі 7 мільярдів доларів.