Закон передбачає не звільнення особи, а заборону доступу до державної служби. Це кваліфікаційна вимога доступу. Тому якщо особа працює на державній службі, вона підлягає звільненню. В реєстрі зараз 374 особи, які люстровані за першою хвилею. Протягом місяця буде друга хвиля, і зявляться нові прізвища, які не пішли за власним бажанням з держслужби,
— зазначила Козаченко під час брифінгу.

За її словами, багато осіб не потрапили в реєстраційний список, оскільки після діі закону одразу звільнились. Але якщо вони захочуть знов працювати на держслужбі, то вони повинні пройти люстраційну перевірку.

Вона також повідомила, що люстраційна перевірка суддів буде тривати цілий рік, оскільки іх налічується більше 8 тисяч. Однак наразі жодного суддю не було люстровано, оскільки для їх звільнення в такий спосіб треба переписувати Конституцію.

За словами активістки Люстраційного комітету Олександри Брик, наразі кожен другий люстрований намагається оскаржити своє звільнення через суд. Таких випадків 174, два завершилось рішенням про поновлення на посаді.

Додамо, голова люстраційного комітету і нардеп від "Самопомочі" Єгор Соболєв розповів на брифінгу, що важливих для військової служби офіцерів, які підлягають люстрації, планують залишити в армії.