В обгрунтуванні до законопроекту наголошується, що колишні назви населених пунктів, вулиць, парків, підприємств, встановлені в радянські часи, "не відповідають сучасній реальності, гальмують розвиток національної самосвідомості українського народу".

Карта українських міст нагадує "комуністичне кладовище, в той час як імена славетних українців на цій карті не представлені", йдеться в законопроекті.

"Існування символіки та топоніміки минулого несумісне з нинішнім політичним плюралізмом і ображає національні почуття українців", — вважають в БЮТ.

Якщо закон приймуть, то на мапі України з'являться нові назви: замість Дніпродзержинськ — Каменськ, Бірзула замість Котовська, Чистяково замість Тореза, Єлисаветград замість Кіровограда.

Зникнуть назви населених пунктів, дані на честь діячів комуністичного режиму — Артема, Кірова, Димитрова, Орджонікідзе, Свердлова, Щорса та ряду інших.

Не залишаться Красноармійськ, Первомайськ. Новомосковськ перетвориться в Самар, Кузнецовськ в Віраш. Дніпропетровськ стане Січеслав, а область Січеславскою, хоча в історії це місто було відоме як Катеринослав.