Спочатку російської окупації 27-го лютого 2014 року до анексії півострова пройшло менше місяця. За цей час окупанти встигли заблокувати українські військові частини, "намалювати" цифри на так званому референдумі та навіть створити окремий так званий кримський федеральний округ.

Російські прикордонники змушують людей по декілька днів стояти у чергах — в заторах і вантажівки, і легкові автомобілі. У свою чергу, українські прикордонники перевіряють документи на адміністративному кордоні не більше 15 хвилин, розповідають водії.

Чому російська сторона саботує та змушує людей чекати годинами чи навіть днями — невідомо.

Як може один митник оглянути цілу колону? Вся затримка на російській стороні,
— каже водій.

Він чекає машину з голандськими квітами. Говорить, що за дві доби їх довозять з Голландії в Київ, і вже розмитнюють, а він вже другу добу чекає на митному посту цю вантажівку.

В Криму знову заговорили про опріснення морської води. Такий комплекс хочуть збудувати на Арабатській стрілці, бо за словами фахівців, там найчистіша вода. Росії це коштуватиме 50 мільярдів рублів.

Член-кореспондент Кримської академії наук Геннадій Поздноєв каже, що в півострова лише дві проблеми — вода та електроенергія.

Керівництво, викладачі та студенти Кримського медичного університету — проти включення закладу до Кримського федерального університету. На мітинг, який відбувся біля вузу, студенти та викладачі збирали підписи з листом до президента Росії Володимира Путіна з вимогою зберегти університету самостійність.

Ми хочемо бути лікарями, а не — педагогами,
— говорить студентка університету.

Під Сімферополем також відбулися зйомки відеоролику, в якому місцеві жителі за гроші зібрали нібито працівників одеського припортового заводу. Протягом 15 хвилин сімферопольці позували з гаслами та закликами не закривати завод. Масовці роздали гроші — кожному по 400 рублів та відвезли назад у місто.

Україна досі вважає Крим своєю територією, але на практиці — поки нічого не робить, щоб повернути вкрадений півострів. Не дочекавшись ініціативи від держави, за справу взялася громадськість та презентувала стратегію повернення півострова. У фонді "Майдан закордонних справ" наголошують, що першими представниками від України в Криму мають бути військові.

Автори стратегії пропонують великий комплекс заходів у різних сферах: військовій, економічній, гуманітарній та в галузі ідеології. Однак, головним інструментом відновлення політичного контролю експерти вважають впровадження жорстких економічних санкцій з боку України,наприклад, щодо забезпечення Криму електроенергією та в постачанні дніпровської води, а також — перегляд позицій щодо ввезення продуктів харчування.

За період окупації, економічний потенціал Криму є сильно підірваним і цей процес продовжується. Адже через економічно-географічне розміщення Крим ніколи не був і не може бути економічно самодостатнім, — говорить експерт фонду "Майдан закордонних справ" Юрій Смелянський.

Крим не є самодостатнім з точки зору економіки і цей фактор треба використовувати як для тиску на РФ та на окупаційну владу півострова з метою примусити Росію витрачати надмірні ресурси на утримання Криму, так і продумуючи та реалізовуючи стратегію поверхня півострова Україні,
— наголосив експерт фонду "Майдан закордонних справ" Богдан Яременко.

Далі — у відеосюжеті до вашої уваги.