Найчастіше порушують лісове законодавство у карпатському регіоні, де найбільше лісів

Найчастіше порушення виявляють у Карпатському регіоні, адже саме тут найбільші лісові масиви України. Із трошки більше 10 мільйонів гектарів по всій державі – практично 40 % лісів на Заході. Знімальна група Телеканалу новин "24" вирішила на власні очі переконатися у тому, чи порушують лісове законодавство у гірських районах.

Проблема існує незаконних порубок, проблема існує вже давно. Вживається відповідних заходів, нараховано збитків понад 2 мільйона гривень щодо відшкодуваня державі заподіяної шкоди, але викликає занепокоєння той факт, що державна екологічна інспекція вже 5 місяців – існує мораторій щодо перевірок, зокрема, це може негативно вплинути на стан екосистем, природного середовища, – розповів начальник Державної екологічної інспекції у Чернівецькій області Сергій Робулець.

Глобально повпливати на ситуацію екологи не можуть, бо, справді, із серпня діють поправки до Держбюджету. Згідно зі статтею 31 – "перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб-підприємців контролюючими органами – виключно з дозволу Кабінету Міністрів України". Поправки діють до кінця грудня. Як мінімум.

Неконтрольовані вирубки призводять до екологічних катастроф

Натомість, незаконна вирубка лісів у гірських районах – перша причина зсувів та паводків, що спричинюють катастрофічні наслідки. Утім, ділків це не зупиняє. Незаконно добутий кругляк переробляють на пилорамах.

За неофіційними ж даними, закордон Україна продає у рази більше деревини, ніж напилюють на внутрішньому ринку. На ці показники навіть не впливає можливий транзит територією нашої держави. А експорт деревини і виробів із неї офіційно сягає більше мільйона доларів щороку. Натомість, залишаються купи сміття та рештки деревообробної промисловості. Надвечір нам вдається стати свідком погрузки лісовоза. Майстра лісу, який має контролювати цей процес – немає.

Однак, тільки згодом майстер лісу, що приїхав на місце події, зміг показати товаро-транспортну накладну.

По-перше, це вже є адміністративна відповідальність майстра, що він порушив встановлений порядок відпуску деревини. Якщо би машина пішла без документів, уже максимум мали б наслідки – крадіжка лісу, тобто лісопродукція готова. Це була б не незаконна рубка, а крадіжка лісу, а це кримінальна відповідальність, – повідомив начальник відділу оперативного контролю Держекоінспекції Микола Барабаш.

Однак, це ще треба було довести.Ті ж, хто зовсім не мають документів і траплялися на шляху рейду, просто тікали, умовно кажучи, в кущі. Саме таких два лісовози було виявлено просто на дорозі. Машини закриті, ліс необлікований, водії розчинилися. Номерні знаки - Івано-Франківської області. Везли ліс у Чернівецьку. Ними – вже займатимуться правоохоронці.

Нелегальне дерево мігрує із області в область

Те, що подібні ситуація – "сьогодні ліс, а завтра документи" – стали системою, ми переконалися у сусідній області. Ліси Івано-франківської області чи не найбільші в Україні. Разом з цим зростає кількість випадків, коли деревина мігрує із грубими порушення. Як нам вдалося вже переконатися до цього, навіть в інші області.

На превеликий жаль думали, що таких наслідків не буде. Але як показує практика, контроль потрібен, і контроль потрібен розумний, грамотний, послідовний і жорсткий чи це не бездумно окремими особами в Україні – не будемо конкретизувати, що перевірки будуть зупинені на декілька років. Це дуже багато кому розв’язало руки, – розповів в.о. начальника Держекоінспекції в Івано-Франківській області Богдан Чукор.

Доки уряд шукає гроші для наповнення бюджету поза межами України, браконьєрство перетворилося на внутрішнього ворога економіки. А ще довкілля та елементарного росту добробуту.