Тоді критики документа зауважували, що закон лобіює інтереси ЄДАПСу і саме він отримає багатомільярдне держзамовлення на друк документів кожного українця.

Паспорти нового зразка мали видавати вже з січня цього року, втім, немає їх і досі. Тендер на закупівлю бланків для закордонних документів з електронним носієм був проведений лише в травні. Виграв його саме концерн ЄДАПС. Але вже на початку червня Антимонопольний комітет скасував результати тендеру, а Міграційна служба провела новий. У підсумку коштовне замовлення отримав державний поліграфкомбінат “Україна”.

Поліграфкомбінат “Україна” має виготовити 747 тисяч бланків закордонних паспортів на майже 62 мільйони гривень. Але оскільки дизайн нових документів запатентував власник ЄДАПСу Юрій Сидоренко, то виготовлятимуться бланки старого зразка. Кабінет Міністрів дав 3 місяці для розробки нового дизайну паспортів.

Держава намагається взяти під контроль видачу особливих документів строгої звітності, до яких відносяться ті самі паспорти. Але це лише припущення. І це не стосується безпосередньо самої об’єктивності при тендері, - вважає юрист В'ячеслав Гончаров

Поліграфкомбінат “Україна” виготовлятиме бланки паспортів за значно нижчими цінами, аніж це робив консорціум ЄДАПС. Відтак, скасування результатів тендеру могло б бути зумовлене бажанням Державної міграційної служби зекономити гроші. Подешевшати закордонні паспорти мали б і для громадян, сьогодні українцям доводиться платити за них майже 400 гривень.

Якщо держава бере монополію на виготовлення паспортів, я знаю точно, що нам буде з вами дорожче. Подивитесь, я думаю, що через місяць у нас з вами не буде закордонних паспортів, - вважає народний депутат, "Батьківщина" Олександра Кужель.

У зв'язку зі зміною виробника бланків чимало громадян відчули на собі затримки у видачі закордонних паспортів за умови їх термінового оформлення. За даними Державної міграційної служби, зараз у черзі за документами перебуває близько 100 тисяч українців.

Тим часом правозахисників турбує, що біометричні дані, які збирають під час оформлення закордонних паспортів, можуть бути використані проти самих громадян.

Днями Міністерство внутрішніх справ подало на розгляд Кабінету Міністрів план заходів щодо введення документів з електронним носієм та створення національної системи біометричної верифікації та ідентифікації громадян.