Суд забороняє - будівництво триває

За цієї огорожею - грандіозна будова. Українська православна церква Київського патріархату зводить тут адміністративний комплекс - висотку зі скла й бетону. Це - буферна зона Софії Київської, будувати на цій ділянці заборонив суд.

Десятинний провулок - не єдиний ласий шматок. На будівельній мапі Києва дуже гаряче. Кілька десятків споруд набули репутації одіозних. Будують безцеремонно, в історичному серці міста.

Юрист Марина Соловйова на захист історичної спадщини стала після того, коли поблизу її дому почали незаконну забудову. Серед об'єктів, проти спорудження яких вона бореться, будинок на вулиці Гончара. Суди тривають уже шість років.

У 2008 році взагалі була ухвала суду Шевченківського про заборону будівництва на цій ділянці. Після цього апеляційний суд міста Києва, адміністративний, залишив цю ухвалу у силі. Після цього було рішення Київ ради про заборону будівництва в центрі міста. Це десятого року. І в 2011 році також була заборона інвестиційній групі будувати тут. Але ж будівництво триває, воно триває всупереч усім заборонам, - коментує юрист Марина Соловйова.

Ще один скандальний об`єкт - Гостиний двір. Доки адвокат Євгенія Закревська напрацьовує лінію захисту в судах, на території будівництво йде на повну. До того ж, окозамилювання, що тут нібито зведуть мистецький центр, викрилося вже в суді.

В цьому судовому процесі першого разу ми побачили, ми змогли домогтися, щоб побачити цей проект. І звісно цей проект не відповідає статусу цієї пам'ятки. Виявилося, що там дійсно добудовується поверх, збільшується висота, закриваються галереї - тобто повністю нищиться об'єкт захисту, - каже адвокат Євгенія Закревська.

Від незаконних забудов потерпають культурні пам'ятки і в інших містах

Будівельні скандали спалахують не лише в Києві. Є гарне старовинне середмістя? І гадати не треба: його спробують забудувати.

У Львові взагалі дуже складна ситуація. Те, що там нерідко відбувається, дуже далеке від стандартів. От буквально при Вас я підписав відповідь на запит депутата Львівської міської ради стосовно реконструкції вулиці Лесі Українки. Це навіть не буферна зона, це саме тіло пам'ятки історичного значення. І там дуже просте і дуже скандальне питання. Була проведена реконструкція без будь-яких погоджень, - розповів заступник директора департаменту культурної спадщини Міністерства культури Віктор Вечерський.

Дозволи на роботи на пам'ятках місцевого значення надають місцеві органи влади. Якщо пам'ятка входить до охоронної зони ЮНЕСКО, про роботи слід інформувати ЮНЕСКО.

Місцеві органи влади, які надають такі дозволи - це насправді обласні департаменти. Міські управління, які працюють при мерії, часто жодного стосунку до цього не мають.

Більше деталей розслідування Телеканалу новин "24" - у сюжеті.