Довіряють їм не всі. Люди з коробочками здебільшого збирають гроші за гонорар.

Фонд "Праведник"

Фонд "Праведник" збирає кошти та ліки на потреби АТО. Щоб принести все самому — запрошують в офіс. Та крім зазначеної адреси, виявилася ще одна. Юридична. Вона на всіх платіжках фонду. І це Свято-Феодосіївський монастир. Друга адреса — це офіс, де розміщується фонд.

Журналісти вирішили перевірити діяльність фонду ззовні. Кожен волонтер має звітувати, куди витратив народні гроші. Тож на сайті фонду теж є звіти. Платіжки і фото. Тут зазначено — гроші фонд віддає, зокрема, "Правому сектору". За платіжками на ліки витратили близько 30 тисяч гривень. От тільки у "Правому секторі" про цих благодійників чують уперше.

Інформацією про таку організацію я не володію, і в принципі вона мені не особо знайома. Всі медикаменти приймаються через моє ім'я і якщо є якісь документи, то вони лише моїм ім'ям і затверджуються. Якщо вказано щось не так, або не є наша печатка в акті прийому передачі, то це є махінація,
— каже керівник медслужби "Правого Сектору" Яна Зінкевич.

Крім "Правого Сектору" на сайті значаться батальйон "Донбас" і приватне підприємство "Центр Стимуляції Мозку". Останнє, до речі, підтвердили отримання грошей.

Міліція не може дати раду з псевдоволонтерами

У МВС чесно зізнаються — вони не знають, як достеменно перевіряти волонтерів.

Ми неодноразово перевіряли таких людей і такі організації. Всі вони зареєстровані, вони дійсно існують. Дійсно у них є всі необхідні дозвільні документи на такий вид діяльності і в даних випадках в нас немає підстав для того щоб їх затримувати та пред'являти їм обвинувачення,
— каже речник Київського управління МВС Юлія Мусташ.

Виманювання грошових коштів, тобто зловживання довірою та отримання грошових коштів користуючись чиєюсь довірою, становить собою склад злочину — це шахрайство. Але довести його надзвичайно складно. Тому і на практиці правоохоронні органи звичайно цим займатися якщо і будуть то надзвичайно рідко,
— пояснює юрист, координатор громадської ініціативи "Юристи і адвокати АТО" Дмитро Євдокимов.

Протидіють шахраям тільки громадські активісти

У Києві з псевдоволонтерами намагаються боротися активісти. Патрулювати місто та виявляти нечесних на руку волонтерів столичній міліції допомагає Київська міська варта.

Все ж таки як розрізнити псевдоволонтера від справжнього? І як бути впевненим чи пожертвувані гроші насправді витратять за призначенням?

Я, коли зустрічаюсь з такими волонтерами, які збирають кошти нібито для цілей АТО, завжди ставлю дуже просте запитання: "Який підрозділ? І де він знаходиться?" Як правило в 99% випадків відповіді немає,
— каже Євдокимов.

Щоб переконати у своїй чесності, вуличні волонтери можуть вас буквально завалити стосом документів. Логіка у махінаторів проста — ніхто з перехожих на вулиці не захоче детально вивчати купу паперів.

Та наявність такої кількості паперів вже викликає підозру, кажуть волонтери батальйону "Донбас" і показують свої документи. Їх всього декілька.

Є дозвіл на те, що тут стоять, дозвіл на шиврон, на логотип батальйону. Так само у мене є документи бійця і волонтерські документи,
— пояснює боєць батальйону "Донбас" Володимир Положенко.

Відтак — перш ніж кидати свої кровні у скриньку, уважно перевіряйте організацію, яка збирає гроші. Аби вони й справді пішли на добру справу.