Вердикт - збирання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, можливе лише в інтересах національної безпеки.

“Збирання, зберігання, використання та поширення інформації про особу без її згоди державою, органами місцевого самоврядування, юридичними та фізичними особами є втручання в її особисте та сімейне життя. Таке втручання допускається винятково у випадках, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини”, - каже голова Конституційного суду Анатолій Головін.

“До органів місцевого самоврядування, до сільських голів, зверталися громадяни, коли надавалася інформація, і ця інформація використовувалась в тій чи іншій позиції, і були відповідно судові оскарження, про те, що органи місцевого самоврядування не повинні надавати таку інформацію”, - каже голова Жашківської районної ради Олександр Демченко.

Можновладців рішення КС не торкнеться. За законом, сімейний та фінансовий стан особи, що займає державну посаду не є конфіденційною інформацією. А от розповсюдження таких даних про родичів високопосадовців, на думку суддів Конституційного суду, порушує права останніх. Зокрема, право на невтручання в їхнє особисте життя.