Про це в інтерв'ю "Подробицям тижня" розповів представник України в контактній групи, екс-президент Леонід Кучма.

Контактна група повинна була разом з Олександром Захарченко та Ігорем Плотницьким підписати цей документ, передати його чотирьом президентам, вони повинні були вийти до преси, благословити цей документ і сказати: "Хлопці, давайте далі жити дружно". Але коли ми сіли за стіл підписувати документ, Плотницький і Захарченко сказали, що вони нічого підписувати не будуть, їх не влаштовує договір,
— заявив Кучма.

За його словами, терористи хотіли переконати учасників переговорів у тому, що українські військові перебувають в "котлі" в Дебальцевому, пропонували записати, що військові повинні здати зброю.

"Це була німа сцена. Четвірка ледь не роз'їхалася", — додав екс-президент.

За словами Кучми, після перерви учасники контактної групи внесли в документ єдину зміну — щодо часу припинення вогню, "хоча зауважень з боку Донбасу було багато". Головним проривом мінських переговорів екс-президент вважає те, що за стіл переговорів вдалось посадити президента Росії.

"І Путін взяв на себе відповідальність за ті документи, які були підписані. Одна справа, спостерігати з боку, інша справа підписати угоду", — наголосив Кучма.

Якщо після 15 числа будуть продовжуватися військові дії, то зовсім інша розмова, мені здається, буде з Росією і Путіним. Можете уявити, в якій ситуації опиняться Ангела Меркель та Франсуа Олланд? В якому становищі опиниться Барак Обама, який за день до цього вів переговори з Путіним?,
— додав він.

До слова, Президент України у 1994-2005 роках Леонід Кучма вважає, що зараз українська влада має зосередити свої сили на відновленні контролю за кордоном з Росією.