Таку думку у коментарі Телеканалу новин "24" висловив президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло.

Зараз відбувається абсолютно зрозумілий стрибок курсу у зв’язку з тим, що був відкладений попит тривалий час. А зараз обмеження скасовані та користувачі ринку слабо орієнтовані в тому, як далі буде поводитись ринок. Нацбанк розраховує, що, по-перше, експортери почнуть продавати валюту. І друге, ті суб’єкти, які володіють запасами, почнуть їх скидати, тому що гривня теж потрібна на ринку. Тоді курс має стабілізуватися і зміцнитися. І якщо це відбудеться, то я думаю, десь через тиждень. Залежно від того, як складуться обставини,
вважає експерт.

За його словами, точно прогнозувати не можливо, тому що динаміка курсу гривні до долара практично диктується позаекономічними чинниками, зокрема воєнними діями на сході країни та внутрішньополітичною корупцією. Але на курс гривні може позитивно вплинути і отримання кредиту від МВФ та інша іноземна допомога.

"Але якщо на цьому фоні будуть воєнні дії, тобто наступ, то сподівання та зусилля підуть марно. Але поки що я очікую після цього скачка стабілізацію курс", вважає Жаліло.

Нагадаємо, 6 лютого НБУ порівняно з попереднім банківським днем знизив курс гривні ще на 5 гривень 13 копійок – до 23,13 грн/дол. Таким чином, офіційний курс національної валюти по відношенню до американської досяг нового рекордного мінімуму.