З 1 квітня мінімальний тариф на газ підвищиться в 3,3 рази. Вартість електроенергії для населення зросте на 19%, опалення на 72%, а централізоване постачання гарячої води на 55-57%.

Ціну на холодну воду піднімуть з 1 травня. Вартість зросте від 4% до 100% в різних областях в залежності від водопостачальника. Разом з тим суттєвого підвищення заробітної плати в українців не відбулося.

Сайт "24" вирішив спитати в експертів, як можна заощадити з новими тарифами на воду та електроенергію. Першу частину публікації про тарифи на газ та опалення можна прочитати тут. Наразі продовжуємо тему...

Наука економити

Найбільш ефективний спосіб економії електроенергії встановлення зональних лічильників, які мають різний коефіцієнт тарифів в залежності від часу доби, вважає експерт з енергетики Дмитро Марунич.

В двохзоному лічильнику коефіцієнт використання електроенергії в побуті зменшений до 0,5 від тарифу (вночі – Прим. ред.). Маючи такий лічильник, можна вночі використовувати потужні електроприлади – електрокотли, пральні машинки та інше, – пояснює Марунич.

Встановлення такого лічильника буде коштувати кілька тисяч гривень, але ці кошти за рахунок економії можна повернути за кілька років.

Крім того, експерти радять встановити вдома енергозберігаючі прилади, починаючи зі зміни лампочок та автоматичного вимикача світла. Обирати електричну техніку з режимом енергозбереження та використовувати її згідно інструкції, оскільки додаткове навантаження збільшує кількість спожитої енергії. Перевірити стару електропроводку в квартирі. Вимикати електроприлади, коли ними не користуєшся (комп’ютери, електрочайники, телевізори тощо). І просто не забувати вимикати світло після виходу з кімнати.

А ось встановлення альтернативних видів електроенергії українцям поки що не по кишені, зазначає Марунич. Наприклад, встановлення сонячної станції, яка була б здатна повністю забезпечити будинок електроенергією, коштує близько 10 тисяч доларів. Трохи дешевше коштують вітрові установки. "Альтернатива – це поки що для багатих людей", – вважає експерт.

Читайте також: Вартість газу для населення у країнах Європи (Інфографіка)

Що стосується споживання гарячої та холодної води, експерти радять встановлювати лічильники в квартиру. Особливо це вигідно, коли в сім’ї менше трьох осіб. Згідно соціальних стандартів постачання холодної води на одну особу встановлюється – 2,4 кубометрів, гарячої – 1,6 кубометрів. При встановленні лічильників об’єм води, за який треба буде платити, зменшиться в кілька разів. Також потрібно слідкувати за станом сантехніки, полагодити змішувачі, які протікають. Вимикати воду, коли чистиш зуби, або миєш посуд, чи взагалі встановити автоматичні вимикачі води. Крім того, звичка приймати душ замість ванни також допоможе зменшити споживання води в 3–5 разів. Перш за все українці повинні навчитись економно та раціонально використовувати комунальні послуги, вважають експерти.

Комунальні "дірки"

Раціонально використовувати комунальні послуги повинні не тільки пересічні українці, але і влада. Уряд та місцева влада повинні займатись впровадженням енергозберігаючих програм, вважає експерт з ЖКГ та екс-голова Київської міської державної адміністрації Володимир Бондаренко.

Ми проводили експеримент в лікувальних установах. 30% енергоносіїв в цих установах виключно в безгосподарності. Вода ляпає, де попало, світло в коридорах горить. В Німеччині йдеш в лікарняних коридорах – світло автоматично вмикається і вимикається. В нас не має такої культури. А саме тут можна зекономити, – пояснює Бондаренко.

А кошти за споживання цих послуг йдуть з комунальних та бюджетних установ. Схожу ситуацію описує і київський активіст та діггер Денис Філіппов. 20-30% каналізаційних труб та труб водопостачання в підвалах київських будинків незадовільне. За його словами, до зони ризику в першу чергу потрапляють колишні заводські та відомчі гуртожитки.

"Часто за підземні труби ніхто не відповідає. Ні ЖЕК, ні власники будинку, ні комунальники. Доводиться визивати спеціалістів "Водоканалу", хоч ці труби і не знаходяться у них на балансі. І їм доводиться проводити ці роботи, оскільки це "екологічна катастрофа". І таких підвалів та каналізаційних ходів багато", – пояснює активіст.

Субсидію майже кожному

Піднявши тарифи на ЖКГ, уряд збільшив кошти для виділення субсидій удвічі – до 24,5 мільярдів гривень. І почав активно рекламувати спрощену систему видачі субсидій. В Кабміні запевняють, що не треба буде стояти в черзі та заповнювати купу паперів.

Не потрібно носити довідки, декларації, сертифікати. До людини додому надійшла декларація на одну сторінку, людина її заповнила, відправила назад – і соціальна служба самостійно призначила субсидію, – заявив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк та дав персональне доручення всім керівникам областей провести роз’яснювальну роботу з населенням.

На сайті Кабінету міністрів навіть створили, спеціальний калькулятор та інструкцію, щоб людина могла дізнатися чи має право на субсидію. Самі ж субсидії виплачуватимуть уже в травні цього року. Їх призначать автоматично. А вже після того почнуть перевіряти достовірність даних. Якщо виявлять неправдиву інформацію, то змусять повернути гроші в подвійному розмірі. Субсидії призначатимуть на 12 місяців, а потім автоматично їх переоформлять.

Крім того, скасовується низка обмежень щодо майна. Також претендувати на субсидію зможуть і ті, хто орендують житло. Але вони повинні мати офіційний договір оренди. До того ж претендувати на субсидію може і сім’я, в якій є непрацевлаштовані особи.

Читайте також: Арифметика опалення: як жити з новими тарифами на газ

В уряді прогнозують збільшення осіб, які претендуватимуть на субсидії. На сьогодні їх отримують 1,2 мільйона сімей. Однак очікується, що ця цифра зросте до 4 мільйонів сімей – це від 10 до 12 мільйонів українців.

Однак, за словами екс-міністра житлово-комунального господарства Олексія Кучеренко, радіти збільшенню виділених коштів на субсидії не варто, оскільки ці кошти по транзитним схемам з держбюджету виділять компаніям-монополістам – "Нафтогазу", обласним водоканалам, тепло- та електроенерго.

За рахунок цих субсидій краще було б провести утеплення будинків та встановити лічильники. І цих коштів потрібно було б не 24,5 мільярдів, а в тричі менше, – вважає Кучеренко.

Тому українцям впершу чергу треба вимагати не збільшення субсидій, а прозоре формування тарифів. Вимагати пояснення складових тарифу на воду та електроенергію у місцевої влади, та на газ – в уряду.

А ось чи призведуть нові тарифи до збільшення неплатежів за комунальні послуги, експерт не впевнений. Це залежить від "тіньових доходів" громадян. Ті, хто має такі доходи, "випливуть". Решті українців доведеться ставати у чергу за субсидіями. Кучеренко вважає, що через зростання тарифів українці будуть вимагати збільшення зарплат, а роботодавці, в свою чергу, почнуть вимагати в уряду зменшення податкового навантаження: "Але це нормальний процес, його вже давно потрібно було робити".

Читайте також: Грошей привалило