10 жовтня

Премія з літератури - за "заплутані стосунки між чоловіком і жінкою"

Канадка Еліс Манро отримала Нобелівську премію в галузі літератури. Як сказано на сайті комітету, що присуджує премію, письменниця відзначена за "зображення заплутаних стосунків між чоловіком і жінкою, буття у маленькому місті і помилковість пам'яті". Манро пише оповідання.

9 жовтня

Премія хімікам - за розвиток моделей складних хімічних систем

У Стокгольмі оголосили лауреатів Нобелівської премії з хімії. Ними стали троє американських вчених - Мартін Карплюс, Майкл Левіт та Арі Воршел.

Науковців відзначили за розвиток моделей складних хімічних систем.

8 жовтня

Премія фізикам - за "частинку Бога"

Лауреатами Нобелівської премії з фізики стали британець Пітер Хіггс та бельгієць Франсуа Енглер, які в 60-х роках минулого століття теоретично передбачили "бозон Хіггса".

Це елементарна частинка, відкриття якої дало змогу розгадати таємницю механізму виникнення маси. Її ще називають "частинкою Бога".

Пошук “бозона Хіггса” був однією з головних цілей побудови Великого адронного колайдера - гігантського прискорювача елементарних частинок, на якому працюють учені з Європейської організації з ядерних досліджень. "Частинку Бога" знайшли на практиці торік.


7 жовтня

Цьогорічну Нобелівську премію вже вручили за досягнення у галузі фізіології та медицини. Лауреатами стали Джеймс Ротман, Ренді Шекман та Томас Зюдхоф.

Нагороду присудили їм за дослідження везикулярного транспорту - механізму, який дозволяє клітинам обмінюватися сигналами.

До слова, одним із претендентів на здобуття Нобелівської премії в галузі літератури ЗМІ називають уродженця Одеси Іллю Камінського.