Про це він сказав на прес-конференції в Москві за підсумками переговорів з міністром закордонних справ Німеччини Франком-Вальтером Штайнмайером.

Глава МЗС Росії зауважив, що українське керівництво знаходиться під постійним тиском з боку Заходу.

Читайте також: Меркель проведе зустріч з Кличком і Яценюком

Мені здається не цілком коректним і ввічливим, кажучи про свободу вибору, щодня направляти якихось емісарів. Без запрошення вони прибувають до Києва і переконують українське керівництво зробити той самий вибір, який просувають Євросоюз і США,
— наголосив Лавров

Разом з тим голова російського зовнішньоплітичного відомства зазначив, що РФ не збирається "нав'язувати посередницькі послуги" Україні.

В свою чергу, його німецький колега, Франк-Вальтер Штайнмайер підкреслив, що жодна сторін не хоче запалити "порохову діжку".

Спроби перетягнути Україну на ту чи іншу сторону не сприяє розвитку цієї країни і добрим відносинам між Росією та ЄС. Нам необхідно дистанціюватися від уявлення, ніби Україна є частиною геополітичної гри. Росія та ЄС повинні дати Україні можливість прийти в себе і без постійного тиску прийняти рішення на користь того чи іншого варіанту,
— сказав Штайнмайер

До слова, радник-посланець посольства Росії в Києві Андрій Воробйов заявив, що Україна розвивається федеративним шляхом, оскільки у низці українських областей створено альтернативні органи влади.