Врешті-решт зупинитись від приємної втоми, ковтнути повні груди чистого повітря, на мить затамувати подих і ще на секунду усвідомити: життя - дивовижне. І навіть, коли воно видається пеклом - за нього варто боротись. Боротись, навіть не благородними гаслами, чи зворушливими виступами з трибун. Боротись так, як Ленс Армстронг.

Зараз американський велосипедист - один з найуспішніших спортсменів в історії людства. А колись розпочинав усе з кінця.

Щойно досягнувши перших, локальних спортивних успіхів, Армстронгу довелось кинути виклик долі. У 96-му Ленс отримав страшний вирок - рак, рак останньої стадії, рак, який раз і назавжди ламає гідність чоловіка. Метастази вже поширились у легені. Ще дві пухлини виявили у мозку.

Секунди, за які Армстронг так натхненно боровся на кожному метрі дистанції, почали грати проти нього. 10% - ось усі шанси від медиків, що залишились в Ленса. Шанси не на повернення у спорт. Шанси – вижити.

Армстронга переповнила лють. Відклавши велосипед у підвал, Ленс кинув усі зусилля на лікування. Вдався до радикальних методів променевої хіміотерапії.

Приречений спортсмен, організму якого вкрай потрібен був відпочинок, не спав. Днями він тренувався, ночами - розмовляв з раком. Не вголос, але й не подумки - пошепки - погрожував бабці з косою. Запевняв, що вона обрала не ту жертву. Він ще не виграв усіх своїх гонок.

Минув рік. Рік надії. Рік, впродовж якого Ленс схуднув “до кісток”. Втратив волосся, навіть брови. І от 12 липня 97-го у щоденнику нареченої Армстронга - Кетрін - з’явиться запис: “Сьогодні новий День народження Ленса”. Обстеження виявили, що ракова матерія у тілі атлета - мертва.

Як? - Невідомо нікому. Є лише версії, теорії. За однією з них, недуга відступила перед “чемпіонською психологією”. Зовсім скоро американець відновить фізичну форму і повернеться на трасу.

“Айронмен” 7 разів поспіль виграє “Тур де Франс’, чого не вдавалось ніколи і нікому. Ленс виховуватиме 5-х дітей і присвятить своє життя допомозі хворим на рак.

Не нав’язуватимемо жодної моралі, пам’ятайте лише - яке б лихо Вас не спіткало, ніколи не опускайте рук. Навіть сутичку з долею - реально виграти. Доведено Ленсом Армстронгом.