Про це свідчать дані опитування, проведеного вченими Оксфордського університету, публікує The Washington Post.

32% опитаних підтримують унітарну форму правління в Україні, але з децентралізацією влади. Менше 5% готові до кроків, які приведуть до поділу країни. Також непопулярним виявився варіант федеративного устрою (10%).

Щодо питання про статус Донецька і Луганська більшість респондентів вважають, що вони повинні залишатися обласними центрами у складі України (51%). Автономію Донбасу в складі України підтримує не більше 20%.

Лише незначна кількість респондентів підтримують незалежність або приєднання Донбасу до Росії (6% і 4% відповідно).

Відповідаючи на питання, як має відреагувати українська влада на вимоги сепаратистів щодо Донбасу, тільки 13% респондентів згодні на відділення від України.

Читайте також: Є крихкі шанси на відновлення миру на Донбасі, — Луценко

Разом з тим 38% респондентів виступають за більшу автономію регіонів, а 18% вважають, що Україна повинна збільшити використання військової сили.

Автори дослідження відзначають, що в обох регіонах, респонденти були більш схильні вибирати розширену автономію, ніж відділення від України, особливо це відзначають у Луганській області.

"Таким чином, будь-яка спроба поширити конфлікт за межі окупованих зон дуже ризикована для сепаратистів. Незважаючи на глибокі і серйозні проблеми, з якими стикається український уряд, по всій видимості, сепаратистський варіант має незначну підтримку", — пише видання.

В опитуванні взяли участь близько 900 респондентів у південних і східних регіонах України, які не контролюються бойовиками.