Про це він сказав під час зустрічі з губернатором префектури Фукусіма Юхеєм Сато, повідомляє офіційний сайт ВР.

Українці, підкреслив Володимир Литвин, як ніхто інший, розуміють усю глибину проблем і завдань, які необхідно вирішити після аварії на АЕС, оскільки Україна у 1986 році також пережила велику техногенну трагедію — аварію на Чорнобильській АЕС.

При цьому голова парламенту зазначив, що "трагедія на "Фукусімі-1" у поєднанні з катастрофою на Чорнобильській АЕС примусили світ дивитися на проблему ядерної безпеки як на таку, що має планетарний вимір.

"Ми вважаємо себе зобов’язаними бути тут, аби висловити солідарність з японським народом, і готові до будь-якої співпраці", — заявив спікер.

За його словами, Україна "ціною надзвичайних зусиль нагромадила практичний досвід роботи у подібних надзвичайних ситуаціях" і готова до будь-якої співпраці у цих питаннях.

"Ми готові працювати спільно, починаючи від обміну законодавчим досвідом до вирішення практичних завдань", — сказав голова Верховної Ради.

Юхеєм Сато подякував Україні за надання допомоги після трагічних подій минулого року. За його словами, Україна і Японія мають розвивати всебічну співпрацю у питаннях ядерної безпеки.

Нагадаємо, вчора Володимир Литвин назвав
Японію пріоритетною в зовнішній політиці України.